Wie is Esther

Esther Pross (1967) geboren in Groot Agelo, een gehucht in het Overijsselse Twente. Als oudste kind in een gezin met dochter en een zoon. Diversiteit en cultuursensitiviteit zit in Esther haar bloed. Haar vader is een zoon van een Nederlandse moeder en een Oost-Duitse vader. Haar moeder is als Catalaanse geboren en getogen in Spanje onder het dictatoriale regime van Franco. Door haar enthousiasme en oprechte betrokkenheid verbond Esther zich als kind met de verschillende culturen waarin ze opgroeide. Ze woont samen met Wim in het prachtige Gelderland.

Het verbindend zijn heeft Esther als een werkwoord gemaakt en dit als een actieve vaardigheid weten in te zetten in de ruim 25 jaar dat zij werkzaam is als hulpverlener, speltherapeut (specialisatie rouw en trauma). Haar focus is steeds meer komen te liggen op de (veer)kracht van mensen. Samen op zoek naar wat verbindend werkt en welke vaardigheden en krachten uit  het verleden helpend zijn voor het heden en de toekomst. Esther combineert professionaliteit met passie, speelsheid en humor. Ze heeft een scherp oog en warm hart voor de mens en zijn geschiedenis.

Esther heeft gewerkt in de jeugdhulpverlening, kinderpsychiatrie, kinderziekenhuis en (speciaal)onderwijs. Ze blijft zich verbazen dat er in al die werkvelden nauwelijks gebruik wordt gemaakt van de kracht van de verschillen. Dat er eerder wordt gekeken naar wat mensen verdeeld houdt in plaats van naar wat mensen verbindt. De overtuiging dat je een heel dorp nodig hebt om een kind op te laten groeien maakt dat ze altijd een manier zoekt om samen te werken en mensen in hun kracht te zetten. Deze vaardigheid zet ze met name de laatste jaren met veel passie in voor migrantenkinderen, vluchtelingenkinderen en hun ouders op de Taalschool in Utrecht.